Alle kasten waren overhoop gehaald en de TV is zo van de muur getrokken….De stroomkabel zat nog in het stopcontact.

Inboedel

Alle roerende zaken in uw woning zijn uw persoonlijke bezittingen. Uw kleding, uw verzameling, uw meubels….ga zo maar door. Bezittingen die u zelf heeft uitgekozen, helemaal naar uw smaak. Als er dan iets gebeurt waardoor deze zaken verloren gaan, dan bent u alles kwijt. Daarom is het belangrijk om uw inboedel goed te verzekeren tegen de diverse gevaren die er kunnen ontstaan. Met een brand kunt u alles in een keer verliezen, maar ook met een inbraak kan er een fikse schade ontstaan omdat juist de kostbaarste voorwerpen worden meegenomen.

 

Een Inboedelverzekering zorgt ervoor dat u in ieder geval weer nieuwe spullen kunt aanschaffen voor zover ze vervangbaar zijn.Er zijn altijd zaken aanwezig die zo uniek zijn dat ze niet meer te vervangen zijn. Die kunnen dan enkel in waarde vergoed worden. En bij een aantal zaken is soms de affiniteitswaarde hoger dan de werkelijke waarde. Dat geeft bij dit soort schades ook altijd extra impact.

 

Een Inboedelverzekering dekt schade aan uw bezittingen als gevolg van bijvoorbeeld brand, storm, inbraak, lekkages en nog tal van andere zaken. Een dekking kan variëren van vrij beperkt tot zeer uitgebreid waarbij zo ongeveer alles wordt vergoed behalve oorlog en natuurrampen zoals aardbevingen en overstromingen. Daarnaast kan er ook een glasdekking worden bijgesloten voor de ruiten in de woning indien het een huurwoning betreft. Bent u in het bezit van een eigen woning dan verzekeren we het glas al op de verzekering van de woning mee.

 

De waarde die leidend is om te verzekeren is de nieuwwaarde. Dat is het bedrag dat het kost om alles nieuw aan te schaffen. Het is niet verstandig om een lagere waarde te verzekeren, want dan bent u onderverzekerd. Dat geldt niet alleen bij een totaalschade, maar ook bij kleinere schades.
De verzekeraar past dan een onderverzekeringsregel toe. Dat houdt in dat u dus niet de volledige schade vergoed krijgt omdat ook niet de volledige waarde van de woning is verzekerd.
Soms is het wel zo dat een verzekeraar een aftrek “nieuw voor oud” hanteert bij zaken die nog maar een geringe waarde vertolkten. In zo’n geval krijgt u dan een dagwaarde uitgekeerd van bijvoorbeeld een 7 jaar oud bankstel.  Alle verzekeraars hanteren deze regels omdat dit nou eenmaal in de schadevergoedingsplicht zo geregeld is.

 

Om uw inboedel goed op waarde te zetten wordt door verzekeraars gebruik gemaakt van een Inboedelwaardemeter die ieder jaar opnieuw wordt geactualiseerd. Door het gebruik van deze Inboedelwaardemeter kunnen we bij de verzekeraar ook een onderverzekeringsgarantie verkrijgen. Dat houdt in dat u dus nooit te laag verzekerd kunt zijn en dat bij schade ook al kost het meer dan wat er verzekerd is, de verzekeraar volledig uitkeert. Sinds 2017 hanteren alle verzekeraars een eigen Inboedelwaardemeter.

 

De inboedelverzekering is bedoeld voor inboedel in particuliere woningen. Soms is het mogelijk wat zakelijke inventaris – zoals bij een kantoor aan huis- mee te verzekeren op zo’n verzekering.Zolang het maar niet een overwegend zakelijk karakter krijgt in zijn geheel. Er zijn ook zogenaamde “buitenshuisdekkingen” die uw spullen ook op andere locaties verzekeren, bijvoorbeeld tijdens een dagje weg. Een dergelijke uitbreiding kan bij een aantal maatschappijen worden meeverzekerd.

 

De premie wordt berekend over de waarde van de woning. Het percentage is echter voor iedereen verschillend. Dit percentage is afhankelijk van de gekozen dekking natuurlijk, maar ook van de bouwaard en de risico omgeving waar de woning zich bevindt.

 

Wij vergelijken een aantal verzekeringen om te bekijken waar u het beste en voordeligste uit bent.