Het waren niet zomaar gelegenheidsinbrekers…. Ze wisten precies welke schilderijen ze mee moesten nemen.

Kostbaarheden-Kunst

Of het nu gaat om kostbare bezittingen zoals sieraden of instrumenten of om kunst of antiek, hebt u zaken in bezit die erg veel waarde vertolken, dan is het verstandig om die op een aparte verzekering onder te brengen.

 

Een verzekering die volledig aansluit bij de risico’s die u loopt. In sommige gevallen hebt u enkel een dekking thuis nodig, maar soms gaat het om zaken die u ook meeneemt ergens naar toe, zoals een duur instrument.

 

De meeste inboedelverzekeringen kennen tot een bepaalde waarde dekking voor verzamelingen, kunst, antiek en andere dure zaken. Die waarde is in een aantal gevallen wel voldoende maar zodra het bij de meeste verzekeraars boven de € 15.000,00 gaat komen haakt de Inboedelverzekering af.

 

Voor deze gevallen zijn er de specifieke Kostbaarhedenverzekeringen, Instrumentenverzekeringen en Kunstverzekeringen. Dit zijn Volledige Op Maat dekkingen. Premies zijn afhankelijk van dekking, diefstalgevoeligheid, evt risico’s tijdens vervoer en nog veel andere aspecten die wellicht aan de orde komen bij de dekking die u wenst.

 

Sowieso adviseren wij u altijd om uw kostbare bezittingen goed te catalogiseren. Maak foto’s voorzien van een datumkenmerk van uw bezittingen met daarbij aanvullende opnamen van eventuele specifieke kenmerken zoals een handtekening van een kunstenaar of een bepaald merk en serienummer. Vergeet ook niet om bijbehorende (echtheids)certificaten, aankoopnota’s of taxatierapporten in te scannen. Bij een brand gaan ook die zaken dikwijls verloren.
Als u alles digitaal hebt kunt u dit in een online goed beveiligde backup omgeving zetten zodat u daar alleen bij kunt. KPN biedt u bijvoorbeeld zo’n backup en nog meer providers. Bij schade is het altijd goed als u deze stukken kunt overleggen uiteindelijk.