Het bleek een kapotte afvoer onder de douchebak in de badkamer te zijn… Het hele plafond beneden was drijfnat.

Woning

Als er iets waardevol is, dan is het wel uw woning. Een woning is meer dan alleen vier muren. Het is úw eigen plek. Bij schade wilt u daarom zeker zijn dat u voldoende uitgekeerd krijgt om de schade te herstellen.

 

Een opstalverzekering dekt schade aan uw woning als gevolg van bijvoorbeeld brand, storm, inbraak, vorst, lekkage, neerslag, bliksem of een explosie. Een dekking kan variëren van vrij beperkt tot zeer uitgebreid waarbij zo ongeveer alles wordt vergoed behalve oorlog en natuurrampen zoals aardbevingen en overstromingen. Daarnaast kan er ook een glasdekking worden bijgesloten voor de ruiten in de woning.

 

De waarde die leidend is om te verzekeren is de herbouwwaarde. Dat is het bedrag dat het kost om uw huis helemaal opnieuw te bouwen.  Het is niet verstandig om een lagere waarde te verzekeren, want dan bent u onderverzekerd. Dat geldt niet alleen bij een totaalschade, maar ook bij kleinere schades. De verzekeraar past dan een onderverzekeringsregel toe. Dat houdt in dat u dus niet de volledige schade vergoed krijgt omdat ook niet de volledige waarde van de woning is verzekerd.

 

Het is dus zaak dat er een goede herbouwwaarde meting plaatsvindt. We gebruiken daar de herbouwwaardemeter voor die ieder jaar opnieuw wordt geactualiseerd. Door het gebruik van de herbouwwaardemeter kunnen we bij de verzekeraar ook een onderverzekeringsgarantie verkrijgen. Dat houdt in dat u dus nooit te laag verzekerd kunt zijn en dat bij schade ook al kost het meer dan wat er verzekerd is, de verzekeraar volledig uitkeert.

 

De opstalverzekering is bedoeld voor particuliere woningen. Normaliter is een opstalverzekering zelfs verplicht als u een hypotheek afsluit voor uw woning. Maar laat u niets wijsmaken…..Die verzekering hoeft u absoluut niet persé te sluiten bij uw hypotheekverstrekker. Sommige banken hebben er een handje van over om dat aan elkaar te koppelen. U hoeft daar niet mee akkoord te gaan.

 

Ook kunt u de bijgebouwen, schuren, schuttingen en de tuin verzekeren. Beperkt zakelijk gebruik is vaak geen probleem. Bijvoorbeeld als u een praktijk aan huis hebt. Volledig bedrijfsmatige panden kunnen niet verzekerd worden op de particuliere opstalverzekering.

 

De premie wordt berekend over de waarde van de woning. Het percentage is echter voor iedereen verschillend. Dit percentage is afhankelijk van de gekozen dekking natuurlijk, maar ook van de bouwaard en de risico omgeving waar de woning zich bevindt.

 

Wij vergelijken een aantal verzekeringen om te bekijken waar u het beste en voordeligste uit bent.

Wat is de juiste herbouwwaarde van uw woning?

Herbouwwaardeberekening